Fogalmazási verseny

Véget ért az Avonlea.hu fogalmazási verseny! Pár éve volt már egy hasonló verseny itt az Avonlea.hu-n. Több érdekes és értékes pályamű is érkezett akkor. Újból meghirdettem a versenyt, hátha ismét születnek izgalmas irodalmi művek. Az ötletet a sorozatból vettem, emlékezzünk csak Az anyai szeretet című részre, ahol a diákoknak az édesanyjukról kellett egy fogalmazást írniuk. Köszönet minden indulónak azért, hogy neveztek, vették a fáradságot és tollat illetve billentyűzetet ragadtak!

Külön megköszönném a zsűri tagjainak is a munkát, sok dolguk volt a számos pályázattal. Köszönet Kaktusznak, Láng Attila D. írónak és Radó Gabriellának!

A verseny feltételei, szabályai

Gondolatok a versennyel kapcsolatban

A vártnál jóval több fogalmazás érkezett, aminek nagyon örültünk, bár kevesebb munkára számítottunk. ;) Az előző verseny óta többen is megismerhették az Avonlea.hu-t, a Facebook korában több embert meg lehet szólítani, ezért eleve több alkotást vártunk, mint a korábbi 11, de a végül beérkezett több mint 30 legmerészebb álmainkat is felülmúlta. Sajnos nem minden fogalmazás felelt meg a kiírásnak, így néhányat nem tudtunk elfogadni. A verseny végefelé beérkező sok pályázat eleve abba az irányba mutatott, hogy több ajándékot is érdemes lenne kiosztani, de az eredmény is végül úgy sikerült, hogy a több holtverseny miatt az eredeti négy díj helyett annak a dupláját, nyolc díjat osszunk ki.

Jó érzés volt látni, hogy mennyi embernek jelent nagyon sokat még ma is Avonlea világa, a Prince Edward-sziget, a Váratlan utazás vagy Anne Shirley élete. Ezért többen képesek voltak nekiveselkedni egy ilyen versenynek, tollat, billentyűzetet ragadni. Sőt, volt olyan pályázó, aki két alkotással is indult. Többen írták meg az érzéseiket, gondolataikat a témával kapcsolatban, mások kreáltak egy történetet, egy folytatást. Visszatérő elem volt az álom, aminek során a szerző/főszereplő Avonlea városában, esetleg magában a Zöld Oromban ébred Anne Shirleyként, esetleg Sara testvéreként Hetty néninél. Ez is mutatta, hogy milyen sokan vágynak abba a világba, azokra a tájakra...

Egyértelmű siker ez a fogalmazási verseny, és az ilyen programok sikere mindig megerősít abban, hogy van értelme foglalkozni még ennyi év után is az Avonlea.hu-val, van értelme újabb és újabb programokat, versenyeket, rendezvényeket szervezni a látogatóknak, rajongóknak. ;)

A sok szép mellé jöjjön egy kis feketeleves is... Különböző színvonalú műveket kaptunk, de néhány vonás közös volt a legtöbb alkotásban. Általánosan elmondható, hogy a szerzőknek problémájuk akadt a helyesírással, és a művek egy részénél megvan az embernek az az érzése, hogy az írójuk egyszer sem olvasta át őket, csak leírta és elküldte. A rossz helyesírás nagyon illúzióromboló (és rengeteg munka, mert ki kellett javítani a műveket, sajnos előfordulhatnak még így is kisebb hibák), de a pontozásba nem számított bele. A mai technikával nagyon könnyen meg lehet találni legalább a durva helyesírási hibákat, érdemes használni a szövegszerkesztők helyesírás-ellenőrzőit. Nem arról van szó, hogy e sorok írója nem szokott hibázni, az Avonlea.hu-n is biztos akadnak helyesírási hibák ;), de egy irodalmi versenyen ennyire súlyos hibákkal beadott pályázatokkal találkozni nagyon kiábrándító élmény volt...

Gyakori a cirkalmas fogalmazás, sokszor fordulnak elő fölöslegesen bonyolult mondatok. Sokan nem vették a fáradságot, hogy ha maguktól nem tudják, a bőséges netes forrásokban félperces munkával megkeressék a szereplők nevének eredeti írásmódját. (Sara Stanley helyett Sarah, Mrs. Lynde helyett Linde vagy éppen Lindt, Cuthbert helyett Cupbert stb.) Hibásan emlékeznek lexikális adatokra, de ezt nem tekintettük minőségrontó szempontnak. (Marilla nem a King család rokona; a vonat nem Avonlea-ban áll meg, hanem Bright Riverben; Sara Hettyhez költözésének nem az volt az oka, hogy nem volt már élő rokona; és nem is akkor költözött oda, amikor az édesanyja meghalt, hanem tíz évvel később; a Keith ikreknek a háború utánra már felnőttnek kellene lenniük; stb.) Előfordult LMM könyveinek és Sullivanék filmjeinek összemosása is. Érdemes elolvasni az Anne Shirley világa című írást, amely az írónő és Sullivanék munkásságának tisztázása végett született.

A pályázatok

PDF A művek PDF-formátumban vannak, megtekintésükhöz PDF-olvasó szükséges. Az ingyenes PDF-olvasó letölthető az Adobe oldaláról.

Nyeremények, nyertesek

Ezenkívül minden induló (még azok is, akiknek a művét végül nem fogadtuk el) kedvezményesen vásárolhat 1 hónapig az Avonlea Média Kft. 3 webáruházában:

Bármelyik nyeremény becserélhető akár egy Váratlan utazás - A teljes első évad díszdobozos DVD-csomagra, akár egy Anna - Anne of Green Gables díszdobozos DVD-csomagra az Avonlea Média Kft. felajánlásával.

Gratulálunk a nyerteseknek! Kiértesítésük folyamatban van.

Közönségdíjas szavazók

A közönségdíjra szavazók között is kisorsolásra kerül egy Váratlan utazás - A teljes első évad díszdobozos DVD-csomag.

A sorsoláshoz használt megoldás átlátható, reprodukálható, de mégis a véletlenen alapul.

Szavazni csak az Avonlea.hu-ra regisztrált látogató szavazhatott. Minden látogatónak van egy egyedi azonosítója. Az azonosítók listája publikus, a sorsolás előtt megismerhető volt. A sorsolás a 2013.04.27-ei ötöslottó segítségével került lebonyolításra. Egy ún. pszeudo-véletlenszám generátoron alapuló algoritmus az ötöslottó-sorsolás 5 száma alapján első körben 5 azonosítót, azaz 5 résztvevőt válogat ki a nyereménysorsolásban résztvevők közül. Ezután van egy második körös húzás, ekkor a már előválogatott 5 azonosító közül történik a nyertes meghatározása. Ebben a körben a véletlenszám-generátort az ötöslottó 5 számjegyének egymás mellé helyezéséből képzett számmal inicializáljuk.

A pszeudo-véletlenszám generátor biztosítja azt, hogy a sorosolás eredményei reprodukálhatóak a bemenő paraméterek (a résztvevők listája és a generátort inicializáló számok) ismeretében, így a sorsoló algoritmus birtokában bárki meggyőződhet róla, hogy a sorsolás tiszta volt, azon minden résztvevő egyenlő eséllyel indult.

A szerencsés nyertes azonosítója: 4915. A nyertes katalinosz. Gratulálunk a nyertesnek, nyereménye egy Váratlan utazás - A teljes első évad díszdobozos DVD-csomag.