Egy weboldal története

Mivel az Avonlea.hu az idők folyamán komoly oldallá nőtte ki magát, úgy gondoltam, összefoglalom egy oldalon a site történetét.

A kezdetek

1994 elején ismerkedtem meg először a sorozattal, akkor még csak a TV-ben láttam, és semmit nem tudtam a hátteréről. Később, mikor 1996-ban egyetemre mentem, sikerült az Internettel is kapcsolatba kerülnöm. Egy nap merő kíváncsiságból rákerestem a road to avonlea kifejezésre, és döbbentem vettem észre mennyi érdekes információ, tudnivaló, milyen sok rajongói oldal található kedvenc sorozatomról a Neten. Innentől már nem volt megállás, teljesen a sorozat rabja lettem. :-)

Az első verzió képe Több nem hivatalos rajongói oldalt is megismertem, képeket töltöttem le, gyűjtögettem róluk, aztán egyszer unalmamban a képekből összeütöttem egy háttérképet, a wallpaper1_800x600.jpg kép ősét. A képet valahol publikálni szerettem volna, így hát nem maradt más választásom, csinálnom kellett egy weboldalt. :-) Felkerült az oldalra még egy háttérkép, az általam felfedezett Avonlea-weboldalak URL-gyűjteménye, és kész is volt a The Golden Road to Avonlea című weboldalam első, kezdetleges változata. Ekkor 1998. július 20-át írtunk.

A site kezdetben csak angolul volt elérhető, és naponta pár ember látogatta. Aztán szépen gyűltek rá az anyagok: TV-újságból beszkennelt képek, megszűnt Disney-oldalról begyűjtött videóklipek, újabb linkek, információk a sorozatról, amiket külföldi levelezőlistákon olvastam stb. Ezzel párhuzamosan kezdett nőni a látogatók száma is. Bár Magyarországon évek óta nem sugározta a TV, egyre több magyar rajongó talált rá az oldalamra. Egy idő után felmerült az igény egy magyar változat elkészítésére is. Így hát 8 hónappal az indulás után, 1999. március 24-én elindult a website magyar verziója is.

A második verzió

A második verzió képe Telt-múlt az idő, az eredeti weboldal egyre bővült, a látogatók száma folyamatosan emelkedett. Nagyon sok Avonlea-rajongótól kaptam levelet Avonlea-vel vagy a weboldallal kapcsolatban, tehát sokan látogatták, sokakat érdekelt a téma. Mivel a folyamatos bővítés miatt kezdett a site átláthatatlan lenni, elhatároztam, hogy rendbe rakom, új designt adok neki. Ekkor vettem meg egyébként az Avonlea.hu és Varatlanutazas.hu webcímeket (domaineket) is. Sok munka és több hosszú éjszaka után, Lucy Maud Montgomery születésnapján, 2001. november 30-án útjára indítottam a The Golden Road to Avonlea - Avonlea.hu weboldal második változatát. Természetesen ezt is két nyelven, magyarul és angolul.

Nem gondoltam volna, hogy akkora sikere lesz, mint amekkora volt. :-) Már addig is elég sokat foglalkoztam vele és úgy általában is Avonlea-vel, ám ez a második változat elindítása után rendszeres elfoglaltsággá vált, gyakorlatilag beépült az életembe. Ekkor lett része a weboldalnak a fórum, ahol idővel egy komoly kis közösség jött össze. Derült égből villámcsapásként ért a hír: a magyar TV ismételni fogja a sorozatot! Bár heti 5 alkalommal sugározták, ami miatt viszonylag hamar (5 hónap) lefutott mind a 91 rész, az ismétlés a site-nak rengeteg új látogatót hozott. Így a napi 100-150 látogató nagy részét magyar rajongók tették ki. Sokan jöttek a fórumba beszélgetni egy-egy rész után, vagy csak úgy, általánosságban diskurálni a sorozatról, a szereplőkről, az egész Avonlea-világról. A közösségi élet egy idő után odáig jutott, hogy felmerült az igény egy összejövetelre, ahol az oldalt, a fórumot látogató rajongók személyesen is találkozni tudnának egymással. Tehát 2002. július 20-án 20-25 fő részvételével (köztük a website révén megismert néhány szinkronizáló színésszel) megtartottunk az első Váratlan utazás-találkozót. A rendezvény természetesen nagyon jól sikerült! Olyannyira, hogy azóta számos találkozó, sőt még többnapos hétvégi összejövetel is követte.

Közben a magyar TV ismét leadta a sorozatot, most már kicsit ritkábban sugárzott egy-egy részt, így 13 hónapig tartott az ismétlés. Az ismétlés befejezése után úgy gondoltam, hogy lanyhulni fog az érdeklődés a website iránt, ezt egy hírlevélben meg is írtam a látogatóknak, de aztán kellemesen csalódtam, nem jöttek be negatív számításaim. A weboldal népszerűsége töretlen volt mind a magyar, mind a nemzetközi rajongók között. A rajongók kitartása, igénye újabb és újabb Váratlan utazással kapcsolatos dolgokra, további fejlesztésekre ösztönzött. A site tehát ismét elkezdte kinőni magát. :-) Bár nem hoztam nyilvánosságra, már 2003 vége felé elhatároztam, hogy csinálok egy újabb változatot.

A harmadik verzió képe

Avonlea Convention, az oldal harmadik verziója

Hogy az élet ne legyen túl egyszerű, és Avonlea világa se merüljön a feledés homályába, néhány lelkes amerikai rajongó elhatározta, hogy 2004 nyarára megszervez egy összejövetelt Kanadába, Torontóba. Mikor először hallottam a hírről, az Avonlea Convention nevű rendezvényről, vagy rövid nevén AvConról, még csak álmodoztam, hogy ott lehetek. Aztán az álomból valóság lett AvCon2004 néven. Mondanom sem kell, micsoda óriási élmény volt külföldi rajongókkal, a sorozat színészeivel, rendezőjével találkozni. Az összejövetel nekem új barátokat jelentett, és erőt adott a site folytatásához, a weboldalnak meg új látogatókat hozott.

Elérkeztünk hát 2004 őszéhez, az előbb említett elhatározás megvalósításához... 2004. november 30. Elkészült az Avonlea.hu újabb változata, szám szerint a harmadik.

A történet folytatódik, kanadai utazások

A harmadik változattal 2004-ben nem ért véget se az Avonlea.hu története, se az én kapcsolatom Avonlea-vel. :) A magyar vonalon újabb VU-találkozók, majd később ún. Váratlan utazás-maratonok következtek (ezeken az összejöveteleken közösen néztünk meg egy-egy alkalommal akár 6-7 epizódot is, mivel a magyar TV már jó ideje nem ismételte a sorozatot), a nemzetközi vonalon pedig újabb AvConok. Bár inkább privát program volt részvételem a 2005-ös, 2006-os és 2007-es torontói összejöveteleken, bízom benne, hogy a nemzetközi rajongók között sikerült a magyar jelenlétet jelezni Sullivanék felé, emiatt talán a jövőben jobban foglalkoznak velünk is. Ennek egy jele lenne, ha végre kiadnák az Anne-t, esetleg magát a Váratlan utazást is magyarul, nem csak angolul... Ígéret van rá évek óta, sajnos eddig még mindig volt fontosabb projekt Sullivanék házatáján...

Több évnyi tervezés és halogatás után 2007 nyarán végül realizálódott a nagy kanadai utazás álmom: öt másik rajongó társaságában sikerült részt venni a 2007-es Avonlea Conventionön és ellátogatni a Prince Edward-szigetre is egy hosszabb út során. Bár sajnos csak pár rajongó jött velem, remélem, hogy az út alatt készült képek, és az utána tartott fényképes beszámoló sok magyar VU-rajongónak hozta közelebb a PEI világát. Nekem pedig ez az utazás újabb erőt adott a weboldal folytatásához...

Tíz év...

2008. július 30. 10 évvel ezelőtt ezen a napon indult el az oldal első változata. (Hahaha! Sok évnek és egy 10. évfordulónak kellett eltelnie ahhoz, hogy egy véletlen folytán észrevegyem: nem is július 30-án, hanem 1998. július 20-án indult a weboldal. A második verzió készítésekor rosszul vezettem át a dátumot, és azóta arra hivatkoztam mindig. Tessék csak ellenőrizni az első verzió angol változatát!) Ez alatt a 10 év alatt számos barátot, ismerőst, rokonlelket találtam. Csak a magyar összejövetelek során sikerült legalább 200 látogatóval a való életben is megismerkednem a VU-találkozók, VU-maratonok során, de az AvConok alatt is gyűjtöttem számos barátot amerikai, kanadai rajongók személyében. 10 év alatt ez a weboldal teljesen megváltoztatta az életem, Avonlea világa része lett a saját életemnek is...

A 10. évforduló alkalmából az oldal ismét megújult, új külsőt kapott, a tartalmak pedig frissítve, aktualizálva lettek. Fogadjátok szeretettel az Avonlea.hu új, negyedik változatát!

Hogy mit hoz a jövő a saját életemben és a weboldal életében, azt nem tudom. Ötletek, tervek vannak, remélem sikerül minél többet megvalósítani közülük. ;)

A weboldal változatai

Az oldal webcímei

Köszönetnyilvánítás

Bár az oldal építése, üzemeltetése egyszemélyes vállalkozás, segítség nélkül aligha vitte volna ennyire. Szeretném tehát megköszönni mindenkinek, akinek része volt abban, hogy ez a website idáig jutott, és hogy az indulása után 10 évvel még mindig népszerű és képes fejlődni.

Köszönöm

  • Lucy Maud Montgomerynek, hogy megalkotta ezt a csodálatos világot;
  • a Sullivan Entertainmentnek és Kevin Sullivannek, hogy egy fantasztikus sorozatot készített LMM műveiből és megengedte, hogy felhasználjam az anyagait, képeit ezen a weboldalon;
  • minden rajongónak, akitől e-mailt kaptam vagy akivel személyesen találkoztam az elismerő szavakat, a kellemes perceket, a biztatást, az ötleteket, a kritikát;
  • Tim H. Trannek az első Avonlea rajongói oldalt, amit megismertem;
  • az amerikai és kanadai barátaimnak az AvConokat, amik nélkül Avonlea világa talán kezdene feledésbe merülni;
  • Krisának a tesztelést;
  • Polygonnak a technikai segítséget, tesztelést;
  • a munkahelyemnek, hogy elengedtek szabadságra, mikor az oldal frissítésén dolgoztam ;)
  • Dórinak a felső bannert ;)
  • Krisztának a kanadai utazást ;)