Lucy Maud Montgomery (1874-1942) írónő

Lucy Maud Montgomery

Lucy Maud Montgomery 1874. november 30-án született a Prince Edward-sziget Clifton nevű városában egy kis faházban Hugh John Montgomery és Clara Woolner Macneill Montgomery gyermekeként. A Maud (Magda) nevet édesanyja választotta neki, míg a Lucy nevet anyai nagyanyja után kapta. Bár két keresztneve volt, mindenki csak Maudnak szólította. Szülei becsületes, jóravaló családból származtak. Maud anyai dédapja tagja volt a Prince Edward-szigeti törvényhozó testületnek, apai nagyapja pedig a Prince Edward-szigeti Parlamentnek volt a tagja több mint 3 évtizedig. Későbbi karakterét, Anne Shirley-t és környezetét saját magáról, fiatal éveiről és a körülötte levő emberekről mintázta. Anne-hez hasonlóan ő is egy vidéki farmon nőtt fel idősebb nevelők között.

21 hónapos korában elvesztette édesanyját (tüdővészben halt meg). Édesapja Prince Albertbe (Saskatchewan) költözött, ezért anyai nagyszüleihez Alexander és Lucy Macneillhez került, akik a sziget északi partján fekvő falucskában, Cavendishben laktak. Bár több rokon is élt a közelben, mind jóval idősebbek voltak nála. Játszótárs helyett könyvekkel és képzeletbeli barátnőkkel szórakoztatta magát. (Anne Shirley-nek is volt képzeletbeli pajtása: Katie Maurice.) 5 éves korában komoly betegségen esett át, hastífuszt kapott, de szerencsére felépült belőle. Az iskolában nehezen tűrte a többi gyerek ugratásait, piszkálódásait, és ezen az sem segített, hogy nagyanyja ebédre mindig hazaparancsolta, ahelyett hogy hagyta volna a többi gyerekkel ebédelni. Ráadásul szörnyű ujjas kötényt kellett hordania. Problémái voltak a szigorú tanárokkal is. Az egyik tanárjáról mintázta Miss Brownellt az Emily of New Moon című művéhez.

Maud mindig tudta, hogy író lesz belőle. Már korán írni kezdett, 9 évesen megírta első versét. Ekkor kezdett el naplót vezetni, mely szokását egész életében megtartotta. 12 évesen verset küldött egy amerikai magazinba, és nagyon letört, amikor a magazin visszautasította versét. A következő évben egy helyi magazinnak küldte el újból a verset, de ők is visszautasították. Ez annyira megviselte, hogy eldöntötte, soha többet nem publikálja egyetlen versét sem.

Zöld Orom - Cavendish

1890-ben Maud édesapjával nyugatra költözött a kontinensre, Prince Albertbe, tizenhat év után újra együtt éltek. 1891 februárjában jelent meg egy cikke, a charlottetowni The Daily Patriotban az első oldalon, majd a következő év júniusában egy cikkét a Prince Albert Times közölte. Bár szeretett Prince Albertben élni, 1891-ben honvágya lett. Hiányoztak cavendishbeli barátai, rokonai, ezért visszaköltözött a Prince Edward-szigetre. Édesapját többé nem látta. (Hugh John 9 évvel később halt meg.) A Prince of Wales Főiskolán tanult 10 hónapot, majd tanítónőként dolgozott Bidefordban. A tanítás mellett írt is, cikkeit, történeteit gyakran kiadták. 1895-ben felvették a halifaxi Dalhousie Egyetemre, így folytatta tanulmányait. (Anne Shirley is hasonló módon folytatta tanulmányait tanítónősködés után.) 1898-ban nagyapja meghalt, s ezért ismét Cavendishbe ment, hogy gondoskodjon nagyanyjáról, aki nem tudott bejárónőt tartani. Nagyanyját haláláig, 1911-ig 13 éven keresztül segítette, ápolta. Cavendishben töltött évei alatt többszáz rövid történetet, verset írt. Itt született 4 regénye, köztük az Anne of Green Gables (Anne a Zöld Oromból vagy a magyar fordítás szerint Anne otthonra talál). Szerette a természetet, a tenger látványát, hangjait, a gyönyörű évszakok változását, a vadvirágokat, mezőket, erdei ösvényeket, és különleges képességgel tudta ezt a világot műveiben leírni. Az évek múlásával családra, férjre vágyott. Több udvarlója is akadt, de végül egy presbiteriánus lelkésszel, Ewan MacDonalddal találkozott, akibe ugyan nem volt szerelmes, de tisztelte társadalmi és intellektuális helyzetét. Nagyanyja haláláig nem házasodtak össze, de eljegyezték egymást.

Ekkortájt (1904–1905) írta Anne of Green Gables című művét, mely egy lányoknak szóló újságban jelent meg több rövid részletben. LMM megszerette szereplőit és a történetet egy könyv hosszúságúra bővítette. A kéziratot több kiadóhoz is elküldte, de a kiadók nem fogadták el. Maud kedve elment a próbálkozásoktól, ezért egy ideig félrerakta művét. Pár hónappal később azonban egy-két dolgot megváltoztatott benne és újból elküldte. Az egyik kiadó elfogadta a kéziratot és 1908. június 20-án megjelent könyv formában. Maud a könyvet fiatal lányoknak szánta, és nem értette, miért lett olyan sikeres. A világ számos pontjáról kapott leveleket különböző korú és nemű olvasóktól, más híres íróktól (Mark Twain is dicsérte a művet). A kiadó tanácsára Montgomery hozzálátott a folytatáshoz és összesen 8 könyve született Anne életéről, családjáról. Az utolsót 1939-ben adták ki.

Maud nagyanyja 1911-ben elhunyt, s LMM összeházasodott Ewan MacDonalddal (1911. július 11.). Az Ontario állambeli Leaskdale-be költöztek, ahol MacDonald tiszteletes lett az új lelkész. Az írónőnek tetszett ugyan Leaskdale, de nem szerette úgy, mint a Prince Edward-szigeti Cavendisht. Maud lelkiismeretes lelkészfeleség volt. Szerepet vállalt a közösség életének irányításában, nevelte két fiukat Chestert, aki 1912-ben született és Stuartot, aki 1915-ben. A lelkészfeleségi teendők mellett nem hanyagolta el az írást sem. Ekkor született az Emily-trilógia is. A család 1926-ban Norvalba, majd Ewan nyugdíjazása után 1935-ben Torontóba költözött. Bár kívülről a MacDonald-család boldog és kiegyensúlyozott család képét mutatta, a valóságban más volt a helyzet. Ewan depressziós lett és depressziója Maud életére is kihatott. A 30-as évek végén Maud egészségi állapota egyre romlott. 1937/38 telén egy influenzán, majd egy idegösszeroppanáson is keresztülment. 1941 végére állapota annyira leromlott, hogy már olvasni és írni sem tudott. 1942. április 24-én halt meg. Cavendishben egy kis temetőben helyezték végső nyugalomra. 1944-ben férje, Ewan is követte.

Főbb művei

 • Anne of Green Gables (1908) /Anne otthonra talál/
 • Anne of Avonlea (1909) /Anne az élet iskolájában/
 • Kilmeny of the Orchard (1910)
 • The Story Girl (1911) /A mesélő lány/
 • Chronicles of Avonlea (1912)
 • The Golden Road (1913) /Az aranyút/
 • Anne of the Island (1915) /Anne válaszúton/
 • Anne's House of Dreams (1917) /Anne férjhez megy/
 • Rainbow Valley (1919) /Anne és a Szivárvány-völgy/
 • Further Chronicles of Avonlea (1920)
 • Rilla of Ingleside (1921) /Anne gyermekei a háborúban/
 • Emily of New Moon (1923) /Emily/
 • Emily Climbs (1925)
 • The Blue Castle (1926)
 • Emily's Quest (1927)
 • Magic for Marigold (1929)
 • A Tangled Web (1931)
 • Pat of Silver Bush (1933)
 • Mistress Pat (1935)
 • Anne of Windy Poplars (1936) /Anne új vizekre evez/
 • Jane of Lantern Hill (1937)
 • Anne of Ingleside (1939) /Anne családja körében/
 • The Road to Yesterday (1974) /később publikálták/
 • The Watchman & Other Poems (1916) verses kötet
 • Courageous Women (1934)

Képek Lucy Maud Montgomeryről illetve vele kapcsolatban

Forrás: Wikipedia