Prince Edward-sziget / Prince Edward Island

A táj

Prince Edward-sziget

A Prince Edward-sziget (Prince Edward Island - P. E. I.) Kanada legkisebb tartománya mind terület, mind lakosság tekintetében. A félhold alakú sziget 224 kilométer hosszú, szélessége 6 és 64 kilométer között változik. Teljes területe 5660 km2. A Szent Lőrinc-öbölben fekszik, Új-Skóciától és New Brunswicktól a Northumberland-szoros választja el. Legmagasabb tengerszint feletti pontja 152 méter. A tartományban számos tó és folyó található, legtöbbjük egész kicsike. A gazdag termőföld és a mérsékelt éghajlat miatt ideális hely a váltógazdálkodáshoz. Híres a vörös földjéről, a homokdűnéiről és 800 kilométernyi tengerpartjáról.

Történelem

A Prince Edward-szigetet Abegweit-nek hívták a Micmac indiánok, akik az európaiak érkezése előtt körülbelül 2000 évig éltek ott. A név laposan lefekvőt jelent, de szabadon fordítható hullámok által ringatottra. Az európaiak akkor fedezték fel a szigetet, mikor Jacques Cartier 1534-ben partra szállt. Az elképzelhető leggyönyörűbb földterületnek írta le. Lelkes leírása ellenére hosszú idő telt el a sziget benépesítéséig. A franciák 1719-es érkezéséig nem létezett állandó település a szigeten. 1766-ban Samuel Holland kapitány elkészítette a sziget topográfiai térképét és ettől kezdve Szent János Szigetnek nevezték. 1769-ben Szent János Szigete különálló gyarmattá vált és 1799-ben megkapta jelenlegi nevét, Anglia Eduárd Hercegének tiszteletére. A Prince Edward-szigetet a Konföderáció Bölcsőjének nevezik amióta fővárosa, Charlottetown, otthont adott az 1864-es Kanadai Konföderációt elindító konferenciának. Ezen kitüntetés ellenére a szigetnek 1873-ig kellett várnia, hogy Kanadához csatlakozhasson.

800 kilométernyi tengerpart

Az emberek

A Prince Edward-sziget népessége 2000-ben körülbelül 139000 fő volt. Ennek 62 százaléka a vidéki körzetekben él, beleértve 8 százalékot, akik tanyákon élnek. 33000 fős lakosságával Charlottetown a legnagyobb városi központ. Az emberek körülbelül 75 százaléka brit származású (főleg skót és ír). Körülbelül 20 százalék francia származású és majdnem 5 százalék beszél franciául. A Prince Edward-sziget őslakossága körülbelül 1000 fő. A sziget lakossága nagyon fiatal - az emberek 38 százaléka 25 év alatti.

Gazdaság

Mezőgazdaság, turizmus és halászat a sziget gazdaságának fő erőssége. A Prince Edward-sziget gazdag vörös földje ideális a krumplitermesztéshez, mely a legfontosabb bevétele a tartomány gazdaságainak. Bár a homár a sziget vizeinek királya, körülbelül 30 egyéb halfajtára és tengeri állatra halásznak még, köztük kagylókra, heringekre, tonhalakra és a híres Malpeque osztrigára. A sziget 800 kilométer hosszú tengerpartja évente több, mint 665 000 látogatót vonz, akik pihenni, vízi sportolni és tonhal horgászásra jönnek.

vörös színű sziklák Forrás:http://www.gov.pe.ca

Linkek: