Érdekes dolgok

Már hosszú évek óta foglalkozom a Váratlan utazással. Ennyi idő alatt rengeteg érdekes dolgot tudtam meg a sorozatról. Főleg Internetről, levelezőlistákról lehet jól informálódni. Gondoltam megosztom veletek ezeket az infókat. ;-) Lássuk akkor!

A helyszín

a King pajta

A sorozat eredeti helyszíne a Prince Edward-sziget, azaz Eduárd Herceg Szigete. Mivel azonban a készítők a költségek csökkentésére törekedtek, kevés jelenetet vettek fel az eredeti helyszíneken... ;-( A forgatás nagy része Ontarióban (Kanada) készült, a kontinensen egy Uxbridge nevű város közelében, de készültek jelenetek Pickering város falumúzeumában is. Pickering Uxbridge-tól nem messze található. A King-tanya és Avonlea temploma létező ingatlanok Uxbridge-ben. A King-tanya egy Nesbitt nevű család tulajdona, a hozzátartozó majorsággal együtt magántulajdon. Sullivanék csak bérelték a sorozat Pine Grove Church forgatásához, a Váratlan befejezése után visszaadták a tulajdonosnak. Sajnos nem látogatható nevezetesség... A templom valódi neve Pine Grove Church, és bárki megnézheti élőben is, mert a nagyközönség számára templomként funkcionál ma is. A legtöbb épület azonban csak a forgatáshoz készített kellék, díszlet. A forgatáshoz használt díszletek és épületek építése 1989-ben kezdődött el. A sorozat befejezése után, 1996. február 14-15-én a díszletet megsemmisítették... ;-( Bár kevés jelenetet vettek fel eredeti helyszíneken, de azért készült a szigeten is 1-2 vágás, főleg a tájról szóló részek, ahol a színészek nem, vagy csak alig látszottak, így azokat dublőrökkel helyettesítették, akik kevesebbe kerültek, mintha az egész stábot kellett volna a Szigetre szállítani (sok színész több filmben is játszott, ezért drága lett volna az ide-oda fuvarozása). A Fehér Homok Szálló valódi szálloda, az igazi neve Dalvay-by-the-Sea, és Gus Pike világítótornya is igazi, Sea Cow Headben található.

Avonlea

Zöld Orom

Avonlea bár kitalált városka, Lucy Maud Montgomery valós élményei alapján született. Az írónő gyermekkorát a Prince Edward-szigeten töltötte Cavendishben. Regényeinek tájait, szereplőit Cavendishről és az ottani emberekről mintázta. A városban található Green Gables házban (Zöld Orom) is gyakran járt gyerekként, mivel a ház rokonaié, a Macneill-családé volt. Erről a házról mintázta aztán Anne otthonát, a könyvekben megjelenő Zöld Ormot. Az épület ma múzeum, és rajongók népes hada keresi fel minden évben. A múltban egy tűz során megsérült az épület, de sikerült a károkat helyreállítani.

A rajongók

A Váratlan utazásnak és az Annának (a kettő szoros kapcsolatban áll egymással) óriási rajongótábora van szerte a világban. A Váratlant 140 országban vetítették hatalmas sikerrel. Montgomery és Anne a japánok nagy kedvence, japán nyelvű rajongói weblapok is találhatók a neten. A turizmus a Prince Edward-sziget fő bevételi forrása, és szinte teljes mértékben Montgomeryre és Anne-re épül. A Szigetet felkereső turisták, akik a világ összes tájáról érkeznek, főleg Anne és Avonlea miatt látogatják a Szigetet. Ennek megfelelően Eduárd Herceg Szigetén nyáron Anne-fesztiválokat szoktak rendezni.

Sullivan Entertainment

Sullivan Entertainment

A kanadai Sullivan Entertainment Lucy Maud Montgomery több művét is filmre vitte és ezzel (szerény véleményem szerint) nagy mértékben hozzájárult az írónő és művei népszerűsítéséhez. Az írónő hagyatékát kezelő rokonai és Sullivanék között nem teljes az egyetértés... :-( Szerzői jogi viták miatt késett például az Anne 3. részének kanadai (és így az összes más országbeli) premierje is anno. Hogy ebben a vitában ki a hunyó, azt nem tudom, de mindkét fél sokat köszönhet a másiknak. Én személy szerint nagyon nagy embernek tartom Kevin Sullivant. Bár az eredeti Anne-től és Avonlea-től néha eléggé messze esnek filmjei történetei, ennek ellenére fantasztikus családi mozit alkotott korunk véres, háborús és akciófilmekkel teli világában.

Sullivanék nem terveztek előre ilyen hosszú (91 részből álló) sorozatot, azonban a nagy siker miatt újabb és újabb részeket kellett gyártaniuk. ;-) Kevin Sullivan a negyedik sorozat Házimozija után be szerette volna fejezni, de még ráhúztak 3 sorozatot... Véleményem szerint az utolsó 3 sorozat már nem sikerült annyira jóra sajnos, mint az első 3-4. Egyébként a Váratlan utazás utolsó részét 1996. március 30-án mutatták be a kanadai TV-ben.

A Sullivan Entertainmentnek nem csak Montgomery örököseivel, de a stáb tagjaival is voltak gondjai. A Gus Pike-ot alakító Michael Mahonennak például túl keveset ajánlottak a Boldog Karácsonyt, Miss Kingbeli szereplésért, ezért ő nem vállalta a szerepet...

Sarah Polley

Sarah Polley

A Váratlan utazás kulcsfiguráját alakító Sarah Polley, hasonlóan Sara Stanley karakteréhez, szintén elveszítette az édesanyját. Diane Polley az első sorozat forgatásakor a produkció stábjának tagja volt, azonban a második sorozat alatt elhunyt rákban. Sarah felnőttként kezelte az esetet, folytatta a munkát, nem kellett miatta megszakítani a forgatásokat. (Később, a Házimozi című részben Sara az anyukájáról beszélt... Azt a részt a stáb direkt Sarah-nak írta, az anyukája emlékére: Please watch the episode Home Movie in Season 4 of Avonlea, it's one of my favorite episodes. But it was also specifically written for Sarah to mourn her own mom.) Az első 4 sorozatban (első 52 rész) ő volt a kulcsszereplő, egyetlen rész (A Vernon-parti incidens) kivételével MINDEN részben játszott, azonban később egy súlyos gerincferdülés miatt (aminek műtét lett a következménye) hosszabb ideig nem láthattuk, aztán végleg kiszállt a sorozatból... Az utolsó részben pár szavas jelenetre visszajött, de a karácsonyi filmben már szintén nem szerepelt.

Sarah régebben politikai aktivistaként híres volt botrányairól (pl. egy tüntetésen kiverték 1-2 fogát), de mostanában mintha kevesebbet politizálna. Ugyanakkor rengeteg filmben játszik, illetve játszott már eddig is, sőt több filmet rendezett is már.

Cecily I. vs Cecily II.

Harmony Cramp Harmony Cramp alakította az első 5 sorozatban a bájos, szőke Cecily Kinget, aztán a Molly Atkinson rajongók legnagyobb meglepetésére a 6. sorozat Júniusi karácsony című epizódjától a készítők egy másik színésznőre, Molly Atkinsonra osztották Cecily szerepét. Évekig találgatták a rajongók, hogy vajon miért cserélték le a kedves, aranyos, de hallgatag kislányt egy nála idősebb színésznőre... Aztán az Avonlea Convention 2004 rendezvény alatt maga Harmony Cramp válaszolta meg a kérdést. A válasz roppant prózai, egyszerű volt: az írók szerették volna fejleszteni Cecily karakterét, nagyobb szerepet szántak neki a következő sorozatokban, és azt gondolták, hogy ehhez egy másik színésznőre van szükségük. Molly Atkinson tehetséges színésznő, de azért sokunknak hiányzott Harmony...

Gus Pike

Jelenet a sorozatból A csókolózás művészete című résznek van egy emlékezetes jelenete a végefelé. Andrew és Felix faggatják Gust arról, hogy merre járt a világban, és hogy milyen érzés teljesen önállónak lenni (What's it like, on your own?). Az eredeti forgatókönyv szerint itt egy monológ következett volna, melyben Gus részletesen kifejti, hogy milyen is, mikor az ember a maga ura. Azonban Mickey Mahonen úgy gondolta, hogy sokkal hatásosabb a jelenet, ha változtat rajta. Monológ helyett csak nyelt egy nagyot, elgondolkozott, és ennyit válaszolt: Rossz. (Még jobban érthető, ha az eredeti angol szöveget nézzük, mert a magyar fordítás picit torzít. Valójában azt mondta, hogy: Lonely, azaz magányos...) Valóban nagyon hatásos volt az egyszavas válasz. A jelenet mellesleg Mickey egyik kedvence.
forrás: Sharing Michael Moments

Mickey ritkán használt sminket a forgatás alatt. A Felicity igaz lovagja című részben Gus Pike lánykérőbe jött, és a hidegben hosszú utat tett meg a világítótoronytól a King-tanyáig. A jelenetet, mikor betoppan a házba, stúdióban vették fel, Gus arca viszont piros volt, mintha a hidegből jött volna be. Kisminkelték ugyanis. :) Biztos akart lenni benne, hogy valóban úgy néz ki, mint aki a hidegből lép be, ezért kért magára sminket.

Avonlea Convention

AvCon 2004 Még 2003-ban találta ki néhány amerikai rajongó, hogy rendezni kellene egy összejövetelt a sorozat rajongóinak. Hosszas szervezés után létre is jött az Avonlea Convention 2004 (AvCon 2004) nevű 2 napos rendezvény Torontóban, ahol amerikai, kanadai és magyar rajongók találkoztak egymással, illetve Kevin Sullivannel, a sorozat rendezőjével, valamint több színésszel is, név szerint R. H. Thomsonnal (Jasper Dale), Harmony Cramppel (Cecily#1) és Michael Mahonennel (Gus Pike).

A sikeren felbuzdulva 2005-re is szerveződött egy hasonló összejövetel, az AvCon 2005. Ez már 3 napig tartott, mivel az első nap forgatási helyszínek, Pickering falumúzeum, Pine Grove templom, King-tanya megtekintése volt a program. 2005-ben is sikerült meghívni a stáb tagjaiból néhány embert: Mag Ruffman (Olivia Dale), James O'Regan (Abner Jeffries) és a zeneszerző John Welsman voltak a vendégek.

Ezután kimaradt két év (illetve 2006-ban is volt egy összejövetel, de azt a Royal Ontario Museum rendezte), majd 2007-ben az AvCon 2007 égisze alatt találkoztak ismét a rajongók. Az első napon Dan Matthews vezetésével látogattunk meg forgatási helyszíneket, valamint a Sullivan Entertainment stúdióját. A második napon több meghívott vendég is részt vett: Kevin McCabe-bel (az egyik LMM-könyv szerzője), James O'Regannel (Abner Jeffries), Ian D. Clarke-kal (Simon Tremayne), Mickey Mahonennel (Gus Pike) és a zeneszerző John Welsmannel találkozhattak a rajongók. A harmadik napon a már szokásosnak mondható Avonlea-aukció volt az egyik program a Royal Ontario Museumban. Majd az aukció után Mag Ruffman (Olivia Dale) és Kevin Sullivan rendező tartott egy-egy előadást.

Az AvCon 2009-ben került megrendezésre utolsó alkalommal, ezután a szervezők úgy gondolták, nincs már több lehetőség a rendezvényben, nem szerveznek több összejövetelt...

A nemzetközi Avonlea-találkozók hivatalos oldala, az AvonleaConvention.org ma is elérhető, a régi találkozók oldalai és egy búcsúüzenet van rajta.