A hatodik évad értékelésének elemzése

Bár a 2007-es értékelés után 3-400 szavazatot vártam legalább epizódonként, és ehhez képest csak 140 körüli voks érkezett, ez is szép eredmény, köszönet mindenkinek a részvételért! A beérkezett szavazatok alapján az első évad epizódjainak tetszési indexe a lenti táblázatban látható a helyezésekkel együtt.

helyezésepizódátlagos pontszámszavazatok száma
1.Magányos szívek4,67140
2.Érkezések, távozások4,46140
3.Döntések4,43138
4.Gus Pike visszatér4,39140
5.Minden változik4,31139
6.Ott vagy otthon, ahová a szíved húz4,29137
6.Királyok és bolondok4,29138
7.A hazatérés4,27137
8.Elvárás és türelem4,13136
9.Összekuszálódott szálak4,11136
10.A rossz gyerek3,99139
11.Rókamese3,96137
12.Júniusi karácsony3,93141

Az első öt helyen nincs változás a 2007-es felméréshez képest, mindössze annyi történt, hogy minden epizód kicsit több pontot kapott. Első helyen végzett fölényesen a Magányos szívek 4,67 ponttal, ami ötösnek számít. Az epizód az AvonleaGuide.com felmérésben is első és hasonlóan sok pontot kapott, ötösre értékelték a nemzetközi rajongók is.

Második helyen kicsit lemaradva az Érkezések és távozások, az egyetlen epizód az évadban, amiben Sarah Polley is játszik. Ez a rész a nemzetközi szavazáson négy tizeddel kevesebbet kapott és csak a negyedik lett.

Még felfért a dobogóra nem sokkal lemaradva a másodiktól a Döntések című epizód. A Felicityről szóló epizód megérdemli a harmadik helyet, a nemzetközi értékelésben is harmadik lett, bár ott kevesebb pontot kapott.

Negyedik helyen a Gus Pike visszatér, ötödik helyen pedig a Minden változik található. Előbbi rész két tizeddel kevesebbet kapott Tim oldalán a nemzetközi rajongóktól, mégis második tudott lenni, utóbbi viszont fél jeggyel kevesebb ponttal csak a hetedik lett a nemzetközi listán.

Az Ott vagy otthon, ahová a szíved húz holtversenyben hatodik a Királyok és bolondok című epizóddal, mindketten 4,29 pontot szereztek, ami erős négyes osztályzat. A középmezőnybe tartozik még Cecily szanatóriumból hazatéréséről szóló A hazatérés. Az epizód 2007-ben megelőzte a előző párost, illetve az egyikükkel holtversenyben volt, most viszont lejjebb szorult a ranglétrán. Az Ott vagy otthon, ahová a szíved húz a nemzetközi listán is hatodik, bár gyengébb négyes osztályzattal, a Királyok és bolondok viszont egy gyenge hármassal már csak a tizedik. A nemzetközi helyezés nekem szimpatikusabb, ez a rész sem a kedvencem különösebben. A hazatérés éppen hogy csak négyes osztályzattal a középmezőnyben van.

A lista végén kisebb különbségekkel a következő öt rész található: Elvárás és türelem, Összekuszálódott szálak, A rossz gyerek, Rókamese, Júniusi karácsony. 2007-ben is eléggé hasonló volt a sorrend, mindössze A rossz gyerek és a Rókamese sorrendje változott egymáshoz képest. Illetve az általános trend 2007-hez képest itt is érvényesül vagyis, hogy az epizódok kicsit több pontot kaptak, mint 2007-ben. Az utolsó öt rész négyes körüli pontszámokat kapott. A nemzetközi felmérés is hasonló egyetlen epizód kivételével: a Rókamese nemzetközi környezetben sokkal jobban szerepelt, míg nálunk az utolsó előtti lett 3,96 ponttal, Tim oldalán negyedik 4,09 ponttal. A Júniusi karácsony utolsó mindenhol, viszont az AvonleaGuide.com-on annyira nem szerették a rajongók, hogy mindössze 2,55 pontot kapott, ami messze a legkevesebb pont az első hat évadban.

Összesen 1798 szavazat érkezett be a 13 részre, ezek összértéke 7641 pont, azaz az évad átlagértéke: 4,25. Ezzel a hatodik évad jó értékelést kapott. A nemzetközi felméréshez képest a magyarok közel hét tizeddel jobbra értékelték az évadot. Érdekesség, hogy a nemzetközi szavazásban sokkal nagyobb volt az eltérés a legjobb és legrosszabb epizód között, mint magyar szavazáson. A nemzetközi rajongók a rosszabb epizódokat sokkal jobban lepontozták, mint a magyarok.

Az AvonleaGuide.com felmérése nincs lezárva, így ott változnak az eredmények. Ezért lementettem az értékeléskori állapotot.