A hatodik évad értékelésének elemzése

A beérkezett szavazatok alapján a hatodik évad epizódjainak tetszési indexe a lenti táblázatban látható a helyezésekkel együtt.

helyezésepizódátlagos pontszámszavazatok száma
1.Magányos szívek4,5147
2.Érkezések, távozások4,25146
3.Döntések4,33145
4.Gus Pike visszatér4,19146
5.Minden változik4,1143
6.A hazatérés4,03144
7.Ott vagy otthon, ahová a szíved húz4,03143
8.Királyok és bolondok3,98142
9.Elvárás és türelem3,82142
10.Összekuszálódott szálak3,72141
11.Rókamese3,66145
12.A rossz gyerek3,62143
13.Júniusi karácsony3,59146

A legtöbb pontot kapta és ezzel a hatodik évadban az első lett a Magányos szívek. Az eredmény a szokásos forgatókönyv szerint egybecseng a nemzetközi szavazatokkal. Hasonlóan az előző évadokhoz, itt is ugyanaz az epizód nyert, mint a nemzetközi felmérésben. A 4,5-ös átlag 5-ösnek számít. A nemzetközi rajongók 4,6-re értékelték, ettől alig marad el a magyar pontozás.

A dobogó második fokára került az évad egyetlen olyan epizódja, amiben Sara játszik, ez pedig az Érkezések, távozások. A magyar rajongók 4,25-ra értékelték a részt, ez erős négyes osztályzatot jelent. Nemzetközi szinten ez az epizód a középmezőnyben végzett gyenge négyessel.

Harmadik helyezett lett a magyar rajongók körében a Döntések 4,33 ponttal, azaz szintén négyes osztályzattal. A Felicityről szóló epizód a nemzetközi rajongók kedvence is, 4,32-vel lett Tim oldalán a második.

A negyedik helyezett vicces szituációt teremtett. A Gus Pike visszatér nem csak nálunk, de a nemzetközi porondon is negyedik lett. A vicces benne az, hogy ugyanúgy 4,19-es osztályzattal. :)

A középmezőnyben találhatók a Minden változik, A hazatérés, az Ott vagy otthon, ahová a szíved húz és a Királyok és bolondok című epizódok. A hazatérés és az Ott vagy otthon, ahová a szíved húz holtversenyben kapott négyes osztályzatot az értékelés során. A nemzetközi értékelésben is a középmezőnyben végeztek ezek a részek annyi különbséggel, hogy ott kevesebb pontot kaptak.

A sereghajtók közé tartoznak az Elvárás és türelem, az Összekuszálódott szálak, a Rókamese és A rossz gyerek című epizódok. Ezek már mind 4 alatti pontszámot, de még négyes osztályzatot kaptak. A nemzetközi értékelésben is rosszul szerepeltek, nem csak nálunk. Kakukktojás a Rókamese. Felix és Izzy közös vállalkozásáról szóló történetet az amerikai és kanadai rajongók sokkal jobban szeretik, mint mi. Ők 4,23 ponttal a dobogó harmadik helyére juttatták az epizódot. Majdnem egy teljes jeggyel több pontot adtak neki.

A hatodik évad vesztese az a Júniusi karácsony, ahol Harmony Cramp helyett már Molly Atkinson mutatkozott be Cecily karaktereként. Vagy a színészcserét vagy magát az epizódot nem szerették a rajongók, de kétségtelen, hogy az évad legrosszabb epizádjának választották nem csak a magyar, de a nemzetközi rajongók is. A nagy egyetértésben ismét csak a pontszám különbözik. Míg nálunk a maga 3,59-es átlagával alig marad el az epizód az utolsó előtti mögött, ráadásul ennyi ponttal még mindig négyes az osztályzata, addig Tim weboldalának látogatói 2,19 ponttal húzták le kettes osztályzatra a részt.

Összesen 1873 szavazat érkezett be a 13 részre, ezek összértéke 7467 pont, azaz az évad átlagértéke: 3,99. Ezzel a hatodik évad is jó értékelést kapott, hasonlóan a korábbi évadokhoz. Érdekesség, hogy ezen évad pontjainak átlagértéke 4 egész alá került, igaz, csak egy hajszállal. A nemzetközi felméréshez képest a magyarok megint jobbra értékelték az évadot. Majdnem fél jeggyel jobbra értékeltük az évad epizódjait, mint a külföldi rajongók. A nemzetközi szavazásban ennél az évadnál is sokkal nagyobb volt az eltérés a legjobb és legrosszabb epizód között, mint magyar szavazáson. A nemzetközi rajongók a rosszabb epizódokat sokkal jobban lepontozták, mint a magyarok. A magyarok a leggyengébb Júniusi karácsony című epizódra 1,4 jeggyel jobbat adtak, mint a nemzetközi szavazáson az ott értékelő rajongók. A legjobb epizód nagyjából hasonló értékelést kapott, mindössze 1 tizeddel ért nálunk kevesebbet a Magányos szívek. Ennél az évadnál is aktívabbak voltunk, mint Tim oldalának szavazói: több mint kétszer annyian értékeltük az évadot, mint az AvonleaGuide oldalán, ezáltal az értékelés pontosabb is, 1-1 szavazat kevésbé befolyásolja a végeredményt.

Úgy tűnik az AvonleaGuide.com felmérése nincs lezárva, így ott néha változnak az eredmények. Az évadok összesített eredményei is változnak. Ezért lementettem az értékeléskori állapotot és képként vannak belinkelve az eredmények.