Az ötödik évad értékelésének elemzése

Bár a 2007-es értékelés után 3-400 szavazatot vártam legalább epizódonként, és ehhez képest csak 150 körüli voks érkezett, ez is szép eredmény, köszönet mindenkinek a részvételért! A beérkezett szavazatok alapján az ötödik évad epizódjainak tetszési indexe a lenti táblázatban látható a helyezésekkel együtt.

helyezésepizódátlagos pontszámszavazatok száma
1.Memento mori!4,68143
2.A jegyesek4,56142
3.A kapzsi kéjenc4,46139
4.Apák és fiúk4,42142
5.Modern idők4,4141
6.A tiszteletesné4,39143
7.A királyfi színre lép4,3141
8.Bajba jutott jóbarát4,23141
9.A nagy verseny4,22141
10.Idegen az éjszakában4,17140
11.Kinek higgyek?4,05139
12.A csütörtöki gyerek3,93140
13.Kedves rokon3,89143

Az évad győztese a Memento mori! Nagyon nagy kedvenc, nagyon szép rész, nagyon benne van minden, amiért a sorozatot szeretjük, nagyon megérdemelt a győzelem. A 2007-es felmérésben szintén első helyen végzett, akkor picivel kevesebb pontot kapott, de csak minimálisan kevesebbet. Az AvonleaGuide.com felmérésében szintén első, szinte ugyanannyi ponttal, mint itt.

Második helyen egy gyenge ötös osztályzattal A jegyesek végzett. 2007-ben is ez a rész volt a második hasonló ponttal, sőt, a nemzetközi felmérésben is második, ott is hasonló pontértékkel. A Felicityről és Gusról szóló epizód nem is kétséges, hogy a rajongók egyik kedvence, így nem nagy meglepetés a második hely.

Harmadik helyen végzett erős négyessel, 4,46 ponttal A kapzsi kéjenc. Bár 2007-ben is jól szerepelt az epizód, akkor negyedik lett kevesebb ponttal, már akkor sem, és azóta sem értem, miért szeretik ennyire a magyar rajongók. Nekem egyáltalán nem kedvencem, töltelékepizódnak tartom, ami nélkül nem lenne kevesebb a sorozat, de hát ha a magyaroknak tetszik... elfogadom. Tim oldalán nem tartozik a kedvencek közé, ott az utolsó előtti lett 3,52 ponttal.

Negyedik helyre jutott a 2007-es eredményéhez képest közel fél jeggyel több pontot szerezve az Apák és fiúk. Az epizód a nemzetközi porondon ennyire nem kedvelt, ott kicsit kevesebb pontot kapott amivel csak a mezőny közepéig jutott.

A Modern időké lett az ötödik helyezés. Az epizód kicsit több pontot kapott, mint 2007-ben és így két helyet tudott javítani. A nemzetközi felmérésben hasonló pontmennyiséggel hasonló helyen szerepel, ott a negyedik lett.

A tiszteletesné, A királyfi színrelép a továbbiakban az értékelési sorrend. A két epizód összetartozik, bár időrendben A királyfi színrelép van elöbb. A középmezőnyben vannak erős négyes osztályzattal. Mindkettő hátrébb került 2007. óta, bár mindkettő több pontot szerzett, mint akkor. Nekem egyik sem kedvencem, viszont a középmezőnyt szerintem is megérdemlik. A nemzetközi felmérésben picit hátrébb vannak és jóval kevesebb pontot kaptak.

Nyolcadik lett a Daveyről szóló Bajba jutott jóbarát. Hajszállal kevesebb pontot kapott, mint 2007-ben, és így három helyet rontott a korábbi felmérés óta. Hasonló pontozást kapott a nemzetközi felmérésben, de ott közel ennyi ponttal a hatodik lett.

A nagy verseny, Idegen az éjszakában, Kinek higgyek?, A csütörtöki gyerek és a Kedves rokon alkotja sorrendben az évad sereghajtóinak sorát. 2007-ben is ezek az epizódok voltak az utolsók, csak kevesebb pontszámot kaptak. Ötükből három a nemzetközi felmérésben is hasonlóan alul maradt. A Kedves rokon lett nálunk és Timnél is az utolsó, bár nála egy teljes jeggyel kevesebbet kapott. Kettő epizód viszont kilóg a sorból. Az Avonleaguide.com-on az Idegen az éjszakában kicsit több pontot kapott, viszont azzal a mezőny első felébe pozícionálta magát. A csütörtöki gyerek a nemzetközi oldalon hat tizeddel kapott többet és ott ezzel dobogós, a harmadik helyezett lett. 2007-ben a Cecilyről szóló epizód nálunk utolsó volt, azóta picit javított, de még így is hatalmas csalódás az utolsó előtti helyezése. Talán a magyaroknak nem tetszett Cecily betegsége vagy nem fogta meg őket az a jelenet, mikor Alec énekelt... Szerintem nagyon szép epizódról van szó, a színésznő megérdemelt egy epizódot, méltánytalannak tartom ezt a rossz helyezést, de meghajlok a magyar rajongók értékelése előtt, ha mások így látják, elfogadom.

Összesen 1835 szavazat érkezett be a 13 részre, ezek összértéke 7866 pont, azaz az évad átlagértéke: 4,29. Ezzel az ötödik évad jó értékelést kapott. A nemzetközi felméréshez képest a magyarok majdnem fél jeggyel jobbra értékelték az évadot. Érdekesség, hogy a nemzetközi szavazásban sokkal nagyobb volt az eltérés a legjobb és legrosszabb epizód között, mint magyar szavazáson. A nemzetközi rajongók a rosszabb epizódokat sokkal jobban lepontozták, mint a magyarok.

Az AvonleaGuide.com felmérése nincs lezárva, így ott változnak az eredmények. Ezért lementettem az értékeléskori állapotot.