Az ötödik évad értékelésének elemzése

A beérkezett szavazatok alapján az ötödik évad epizódjainak tetszési indexe a lenti táblázatban látható a helyezésekkel együtt.

helyezésepizódátlagos pontszámszavazatok száma
1.Memento mori!4,63159
2.A jegyesek4,58158
3.A tiszteletesné4,34159
4.A kapzsi kéjenc4,28160
5.Bajba jutott jóbarát4,25161
6.A királyfi színre lép4,2159
7.Modern idők4,1162
8.A nagy verseny4,07158
9.Idegen az éjszakában4,06158
10.Apák és fiúk3,97164
11.Kinek higgyek?3,9157
12.Kedves rokon3,88155
13.A csütörtöki gyerek3,84158

A legtöbb pontot kapta és ezzel az ötödik évadban az első lett a Memento mori!. Az eredmény a szokásos forgatókönyv szerint egybecseng a nemzetközi szavazatokkal. Hasonlóan az előző évadokhoz, itt is ugyanaz az epizód nyert, mint a nemzetközi felmérésben. A 4,63-os átlag 5-ösnek számít, meg is érdemli az epizód ezt a pontszámot. A nemzetközi rajongók 4,7-re értékelték, ettől alig marad el a magyar pontozás, bár véleményem szerint kaphatott volna nálunk több pontot is. A Memento mori nagy kedvenc, az Avonlea.hu flash-intróját is az epizód egyik jelenete ihlette.

A dobogó második fokára került Gus Pike és Felicity epizódja, A jegyesek. A magyar rajongók 4,58-ra értékelték a részt, ami még szintén ötös. Kicsit kevesebbet adtunk neki, mint a nemzetközi rajongók. Az epizód a nemzetközi viszonylatban is a második helyen végzett. A korábbi évadoknál már érezhető volt a trend, miszerint Felicity és Gus szerelméről szóló epizódok általában jól szerepelnek, ebbe a trendbe jól passzol ezen rész helyezése is.

Harmadik helyezett lett nálunk 4,34 ponttal A tiszteletesné. Ez egy erős négyesnek felel meg. Nagy meglepetés, mivel nemzetközi szinten majdnem egy jeggyel rosszabbat kapott (3,58), és azzal az utolsó előtti helyen végzett. Nem értem, a magyar rajongók mit szeretnek ebben az epizódban, személy szerint a 13 epizód utolsói közé soroltam, de ha másoknak tetszik, csak gratulálni tudok a 3. helyezésért. :)

Hasonló meglepetés A kapzsi kéjenc is. Nálunk 4,28-as értékelést kapott és az élbolyban végzett szemben a nemzetközi 3,81-gyel és az ahhoz járó középmezőnnyel. Nem kedvencem az epizód, itt sem értem a magyar rajongókat...

Négyes feletti osztályzattal büszkélkedhetnek még a Bajba jutott jóbarát, A királyfi színre lép, Modern idők, A nagy verseny és az Idegen az éjszakában című epizódok. Utóbbi kettő között hajszálnyi a különbség, mindössze egy század. Vegyes a kép. A Modern idők szerintem jobbat érdemelt volna, nemzetközileg 3 hellyel előbbre is végzett, míg a Booth-t bemutató A királyfi színre lép a magyaroknak közepesen tetszett (6. helyezés, 4,2-es értékelés) szemben a nemzetközi 11. hellyel.

Az Apák és fiúk lett a tizedik 3,97 ponttal. Többet vártam tőle, de a magyar rajongók csak ennyire értékelték. Kicsivel rosszabb, mint a nemzetközi porondon. Ott 4,03-at kapott, ami a 7. helyhez volt elég.

A Kinek higgyek? és a Kedves rokon már az évad leggyengébb epizódjai közé tartozik, nemzetközileg is gyengén szerepeltek. Érdekesség, hogy a Kedves rokon nemzetközileg 2,65-ös osztályzatot kapott, ami jóval rosszabb, mint a mi 3,88-unk.

Óriási csalódás az utolsó helyezett, a Cecilyről szóló A csütörtöki gyerek. Talán a magyaroknak nem tetszett Cecily betegsége vagy nem fogta meg őket az a jelenet, mikor Alec énekelt... Szerintem nagyon szép epizódról van szó, aminek méltánytalan az utolsó hely, de ha a magyar tévénézők ennyire értékelték, akkor sajnos ez a helyzet. Tim weboldalán dobogós lett, 4,48 ponttal a harmadik helyet szerezte meg.

Összesen 2068 szavazat érkezett be a 13 részre, ezek összértéke 8606 pont, azaz az évad átlagértéke: 4,16. Ezzel az ötödik évad is jó értékelést kapott, hasonlóan a korábbi évadokhoz. A nemzetközi felméréshez képest a magyarok megint jobbra értékelték az évadot. Több mint 2 tizeddel jobban szeretjük az évad epizódjait, mint a külföldi rajongók. A nemzetközi szavazásban ennél az évadnál is sokkal nagyobb volt az eltérés a legjobb és legrosszabb epizód között, mint magyar szavazáson. A nemzetközi rajongók a rosszabb epizódokat sokkal jobban lepontozták, mint a magyarok. A magyarok a leggyengébb A csütörtöki gyerek című epizódra 1,2 jeggyel jobbat adtak, mint a nemzetközi szavazáson az ott értékelő rajongók. A legjobb epizód nagyjából hasonló értékelést kapott, mindössze 7 századdal ért nálunk kevesebbet a Memento mori. Ennél az évadnál is aktívabbak voltunk, mint Tim oldalának szavazói: majdnem kétszer annyian értékeltük az évadot, mint az AvonleaGuide oldalán, ezáltal az értékelés pontosabb is, 1-1 szavazat kevésbé befolyásolja a végeredményt.

Úgy tűnik az AvonleaGuide.com felmérése nincs lezárva, így ott néha változnak az eredmények. Az évadok összesített eredményei is változnak. Ezért lementettem az értékeléskori állapotot és képként vannak belinkelve az eredmények.