A harmadik évad értékelésének elemzése

Bár a 2007-es értékelés után 3-400 szavazatot vártam legalább epizódonként, és ehhez képest csak 150 körüli voks érkezett, ez is szép eredmény, köszönet mindenkinek a részvételért! A beérkezett szavazatok alapján a harmadik évad epizódjainak tetszési indexe a lenti táblázatban látható a helyezésekkel együtt.

helyezésepizódátlagos pontszámszavazatok száma
1.Örök kötelék4,56144
2.Előkelő társaság4,45143
3.Új szemlélet4,42144
4.Balszerencsés udvarlás4,41143
5.Barátok és rokonok4,27143
6.Janet néni lázadása4,17144
7.Elhallgatások4,16141
8.Ha elmúltak a mézeshetek4,11142
8.Régi barátok, régi sérelmek4,11140
9.Felix és Blackie3,89141
10.Egy sötét és viharos éjszaka3,8143
11.... de ha rossz volt, olyan rossz nincs ... II.3,76137
12.... de ha rossz volt, olyan rossz nincs ... I.3,73146

Első lett az Örök kötelék 4,56 ponttal. Az epizód javított 2007-hez képest, mert akkor kevesebb ponttal a második lett. Szinte ugyanennyi ponttal első az AvonleaGuide.com felmérésében is ez a rész.

Második lett az Előkelő társaság erős négyes osztályzattal. Az epizód 2007-ben még első volt. Érdekesség, hogy nem csak nálunk volt első 2007-ben, de a nemzetközi felmérésben is. Azóta viszont ott is lejjebb csúszott, Tim oldalán a harmadik helyen végzett. Már korábban is csodálkoztam, a rajongók miért szeretik ennyire ezt a részt. Valószínűleg a lányoknak tetszik, és azért mégis csak ők vannak a rajongók között többségben. ;) Nekem férfi szemmel nem kedvencem a történet, szerintem több olyan epizód is van a harmadik évadban, ami sokkal jobb ennél.

Az Új szemlélet megtartotta 2007. óta a harmadik helyét, bár több pontot kapott. Az epizód picit kevesebb ponttal a nemzetközi felmérésben második lett. Szimpatikus rész, megérdemelt helyezés. Az első három helyezett esetében nagyon hasonló a magyar és a nemzetközi rajongók ízlése, mivel a nálunk első három került fel a dobogóra Tim oldalán is.

A Balszerencsés udvarlás egy hajszállal maradt le és lett negyedik ismét, mivel 2007-ben is ezen a helyen végzett. Érdekes, hogy az epizódot a nemzetközi rajongók sokkal rosszabbra pontozták. Ott a tizenegyedik lett és egy teljes jeggyel kevesebbet kapott.

Ötödik helyen végzett a Barátok és rokonok. Egy helyet és két tizedet javított a korábbi szavazáshoz képest. Az epizódot a nemzetközi rajongók is kedvelik, mert ott a negyedik helyzést érte el.

Nagyot lépett előre a Janet néni lázadása. A 2007-es tizenegyedik helyről sikerült 2014-ben a hatodik helyik jutnia, ráadásul közel fél jegyet javított is. A nemzetközi felmérésben is hasonló helyen végzett, bár jóval kevesebb ponttal. Nekem ez az epizód sem a kedvencem, nem is értem, mitől ugrott ennyire előre, de úgy látszik, a többi magyar rajongó kedveli.

Hajszállal lemaradva ismét hetedik lett az Elhallgatások picit több ponttal, mint 2007-ben. Az epizód Tim oldalán hasonló pontozással hasonló helyen is végzett, bár ott kicsit jobban szerepelt. A rész az egyik nagy kedvencem az évadban, szerintem akár a dobogó is járna neki, kár, hogy a magyar rajongók annyira nem kedvelik.

Nyolcadik lett holtversenyben a Ha elmúltak a mézeshetek és a Régi barátok, régi sérelmek. Előbbi 2007. óta javított mind pontban, mint helyezésben. A Régi barátok, régi sérelmek ugyanúgy 4,11 pontot kapott, mint korábban, viszont ezzel több helyezést is rontott. Jasper és dr. Carver sztoriját a nemzetközi rajongók nagyon nem szeretik. Ott 2,98 ponttal utolsó lett.

A Felix és Blackie nem a magyarok kedvence. 2007-ben még utolsó lett, azóta majdnem három tizedet javítva a kilencedik helyig jutott, de még így is a mezőny hátsó felében maradt az epizód. A nemzetkzi porondon kicsit kevesebb ponttal, de kicsit jobb helyen végzett.

A mezőny utolsó három epizódja pedig az Egy sötét és viharos éjszaka, illetve a ... de ha rossz volt, olyan rossz nincs ... II. és a ... de ha rossz volt, olyan rossz nincs ... I. lett. Mindhárom epizód négy alatti pontot kapott, bár az még négyes osztályzat, és mindhárom rontott 2007-hez képest. A nemzetközi felmérésben is az évad hátsó felében végeztek hasonlóan kevés ponttal, de ott azért ennyire nem volt rossz egyik epizód helyezése sem. Mindhárom epizód a kedvencem, fel nem foghatom, miért nem szeretik a rajongók ezeket a részeket, miért kaptak ennyire kevés pontot.

Összesen 1851 szavazat érkezett be a 13 részre, ezek összértéke 7666 pont, azaz az évad átlagértéke: 4,14. Ezzel a harmadik évad jó értékelést kapott. A nemzetközi felmérés 3,8 pontjához képest a magyarok jobbra értékelték az évadot. Érdekesség, hogy a nemzetközi szavazásban sokkal nagyobb volt az eltérés a legjobb és legrosszabb epizód között, mint magyar szavazáson. A nemzetközi rajongók a rosszabb epizódokat sokkal jobban lepontozták, mint a magyarok.

Az AvonleaGuide.com felmérése nincs lezárva, így ott változnak az eredmények. Ezért lementettem az értékeléskori állapotot.