Minárovits Péter - Gus Pike

Saját tapasztalat

Minárovits Petivel, vagy ahogy a többiek nevezték: Mini Petivel egy kávézóban találkoztunk, pontosabban a kávézó előtt. Bár se Orsi, se én nem ismertük személyesen, láttunk róla fényképet (Piroska albumából), így elsőre felismertük. A hangja Gus Pike-os volt, neki nem változott annyit, mint Gerő Gabinak. Külsőleg azonban Ő sem hasonlított az általa szinkronizált színészhez. Abban azonban igen, hogy Peti is szereti a dohányt, bár nem pipa, hanem cigaretta formájában. Mini Peti egy végtelenül vidám, viccelődő fiatalember, már ebben sem hasonlít a visszafogott, halkszavú Gus-ra. Nagyon jól elszórakoztatott minket az interjú alatt, bár először azt hajtogatta, hogy már nem sok mindenre emlékszik és nem tud semmit se mesélni. Ehhez képest vagy egy órát elbeszélgettünk vele. ;-) Nála az volt az érdekesség, hogy jóval fiatalabb, mint a Gus-t alakító színész. Peti körülbelül 15 évesen szinkronizálta a sorozatot, bár mind a karakter, mind az azt alakító színész jó pár évvel idősebb volt nála /Michael Mahonen közelebb volt a 30-hoz, mint a 20-hoz, mikor Gus-t játszotta, de Gus Pike is jóval több volt 15-nél/.

Az interjú

Mióta szinkronizálsz?

Nyolc évesen kezdtem el, és a mai napig is ebből élek. Nagyon sok reklámot vállalok, például a Radio Deejay állandó station voice-a vagyok, ami azt jelenti, hogy én mondom a különböző aktualitásokat a rádióban. Minárovits Péter

Mi volt az első szinkronszereped?

Egy szovjet filmben szinkronizáltam először, Várkonyi Gyula rendezte. És ezzel egy időben Vajda Istvánnal is elkezdtem dolgozni, a Hatmillió másodperc című lengyel sorozatban. Ilyesmikkel kezdődött a pályám.

Mi az amit a legjobban szeretsz a munkádban?

Ma sajnos már nincs akkora becsülete ennek a munkának, és iszonyúan kevés időnk van a minőségre figyelni. De nagyon fontos, hogy a néző úgy érezze, hogy tulajdonképpen a szereplő eredeti hangját hallja! Manapság sok helyen már elsikkad ez a pontossság! Pedig a magyar nyelv nagyon változatos szinkronokra alkalmas. Több színt visz a filmbe.

Mit jelentett számodra a Váratlan Utazás szakmailag és magánemberként?

Őszintén szólva zavarban vagyok a kérdéstől, hiszen elég régen volt már ez a sorozat, és emlékeim elég homályosak vele kapcsolatban. De az biztos, hogy nagyon szerettem, mert remek kollégákkal dolgozhattam együtt! Szakmailag azért is örültem ennek a szerepnek, mert kedvenc rendezőmmel, Vajda Istvánnal dolgozhattam együtt. Tulajdonképpen a szinkronos szakmában Őt becsülöm a legtöbbre, tőle tanultam meg a mesterséget gyerekkoromban. Mindenkiből kihozza a maximumot, ha kell, akkor sírás árán is. Olyan nagy mozifilmekben dolgozhattam vele gyerekkoromban, mint a Drágám, a kölykök összementek vagy a Terminátor 2. Gus Pike-ot pedig azért szerettem, mert míg én elég fiatal voltam akkoriban, ő már egy érettebb fickó volt, férfiasabb egyéniség. Kamaszként élvezet volt belebújni a bőrébe.

Mennyire hasonlít Gus Pike karaktere Minárovits Péterre?

Ő nagyon ragaszkodó és érzékeny alkat, de senkit nem enged beleszólni a dolgaiba. Nagy kanállal éli az életet, pipázik, hegedül. S hogy milyen vagyok én? Remélem, hogy legalább olyan életrevaló, mint Ő!

Mi a legkedvesebb emléked a sorozatból?

Inkább a jelenből emelnék ki egy kedves momentumot: nagyon helyesnek találom, ahogyan Simonyi Piroska a mai napig őrzi és gyűjti a sorozattal kapcsolatos emlékeket. Ő az, aki leginkább szívén viselte közülünk a váratlan utazásbeli szerepét.

Mégis mi volt az, ami a történetben a legjobban megragadott Téged?

A hangulata. Az a nyugalom, ami árad a filmből, és hogy nem a mai rohanó, pénzhajhász világról szól, hanem igazi emberi értékekről szól: a szeretetről, az összetartásról. Ami sajnos manapság kezd kiveszni az emberekből. Avonlea-ben még figyeltek egymásra az emberek. Szerintem a nézők is emiatt zárták a szívükbe a szereplőket. Emlékszem, akkoriban nagy visszhangja volt ennek a sorozatnak.

Minárovits Péter

A valóságban tetszene Neked a Felicity Kinget alakító színésznő?

Hát így tíz év távlatából, nem is tudom. - mondja nevetve.

Ki volt a kedvenc szereplőd?

Hát, Hetty nénit nem komáltam, sokakkal ellentétben!- nevet.

Mi volt a legnehezebb számodra a szerep megformálásában?

Abban az időben kezdtem el mutálni. Épp ezért nehéz volt megbirkózni egy felnőtt fiú karakterével, egy kicsit mélyítenem kellett a hangomat beszéd közben. De pontosan ezért volt nagy kihívás! Arról nem is beszélve, hogy a Gust alakító színész még a megformált karakternél is jónéhány évvel idősebb volt.

Mostanában nézed a sorozatot?

Megmondom őszintén, biztos sírva fakadnék, hogyha most meghallgatnám, hogy milyen fiatal volt akkoriban a hangom!

Mi történt Veled a Váratlan Utazás óta?

Folyamatosan dolgozom sorozatokban, filmekben. Érettségiztem, természetesen. Egyszer megpróbáltam a főiskolát is, de nem jutottam be. Talán nem a musical szakra kellett volna jelentkezem... Nem voltam hajlandó táncolni a felvételin, ezért hazaküldtek!

De ha jól tudom, énekes szereped azért volt?

Hát igen, a Hercegnő és a Kobold című rajzfilmben tényleg énekeltem. Meg a Pán Péter rádiójátékban. De mutálás után már nem tanultam énekelni. Mostanában meg főleg nem fér bele az időmbe. Inkább a barátaimmal és a menyasszonyommal foglalkozom!

Miket szinkronizáltál mostanában?

Például az Amerikai Pite 2-ben is benne voltam, valamint a Hangyák a gatyában 2-ben.

készült: 2002. június