Gerő Gábor - Felix King

Saját tapasztalat

Gerő Gábor, mint Felix King? Mikor találkoztunk vele, bizony Ő sem hasonlított az általa szinkronizált színészre - külsőleg. Egy Felixnél alacsonyabb, kissé testesebb fiatalember mutatkozott be Gerő Gáborként. Bár külsőleg nem volt Felix, saját bevallása szerint belsőleg (csak úgy, mint Piroska) egy az egyben hasonlított a karakterre. Szinte vele együtt nőtt fel a sorozat szinkronizálása alatt. A magyar Felix ugyanolyan kedves úriember benyomását keltette, mint az eredeti. Érdekes volt a vele való találkozásban, hogy a hangja igen csak különbözött a közel 10 évvel korábbi szinkronizációjakor megszokott hangtól. Talán neki változott a hangja a legtöbbet a mutálás miatt. Fel lehetett ismerni, de kellett hozzá jó pár perc, mire sikerült.

Az interjú

Azt már tudjuk, hogy Téged is gyerekkorod óta hallhatunk filmekben és sorozatokban, de pontosan mikor kezdtél el ezzel foglalkozni?

Tíz éve szinkronizálok. De mostanában valamivel kevesebbet foglalkoztatnak. Tudniillik három évvel ezelőtt egy évet tanultam az Egyesült Államokban. Miután visszajöttem, nem vetettem bele magam azonnal a szinkronos munkákba, hanem tanulni kezdtem, és ez lett számomra az első. Persze azért vállalok munkát folyamatosan. Például a Faculty, az Invázium című filmben, és sok kis apró sorozatban. De lényegesen kevesebbet, mint mondjuk öt éve, amikor napi hat órákat dolgoztam. Most heti egy-két alkalommal megyek. Gerő Gábor

Hol tanulsz?

A BKÁE Államigazgatási Karára járok, így teljesen be van osztva az időm De azért élvezem, ha szinkronizálhatok. De nem akarok színész lenni.

Amerikában merre jártál?

Indiana államban Merion város gimnáziumában tanultam, harmadikban, 16 évesen. Teljesen átlagos amerikai suli volt, pont olyan, mint a filmekben. Szerény angoltudásom ellenére többször voltam én a félév legjobb tanulója. Nagyon emlékezetes év volt. Viszont a szinkronizálásban ez jelentette a negatív fordulópontot.

Amerikába visszamész még?

Szeretnék, sőt Kanada is nagyon érdekel. Amikor kint voltam, utazgattam amennyit lehetett. De pár év múlva visszamegyek, bérelek egy autót, és szabadon bejárom az országot egy nyáron!

Korodhoz képest már így is sokat láttál a világból!

Hát igen! Húsz éves vagyok, 1982. február 20-án születtem.

Ez meglep, mert idősebbnek tűnsz a korodnál.

Ez így van, sőt a hangom is érettebb. 17 éves koromban előfordult, hogy negyvenéves családapát játszottam. A feleségemet egy negyvenes színésznő alakította, a fiamat pedig egy harminc körüli színész. Megdöbbentő volt!

Kanyarodjuk most a Váratlan Utazáshoz. Milyen emlék számodra a sorozat?

Nem azért mondom, mert most éppen erről kérdeztek, de tényleg ez a sorozat az egyik kedvencem. Bárhol megkérdezik, mindig a legkedvesebb szerepeim között emlegetem Felix Kinget. Amellett, hogy egy klassz társaság gyűlt össze, nagyon igényes munkát is végezhettünk! Nem tudom, hogy a többiek mint mondtak, de bizonyára ők is úgy vélik, hogy klasszisokkal jobb ez a film, mint sok másik közös munkánk, például az Első Csók című tinisorozat.

Gerő Gábor Mi az oka szerinted ennek a különbségnek?

A szinkron is egész más korszakban járt akkor. A Pannónia Filmstúdióban készült ez a munka, nem volt még digitális technika, hatalmas tekercsekre vették fel a hangot. Lehet, hogy kezdetlegesebbnek tűnik első hallásra, de akkor legalább volt idő igényes, művészi munkát végezni!

Mennyire állt hozzád közel Félix szerepe?

Végig a karakterrel együtt nőttem fel, szinte rám lett írva a figura. Úgyhogy nem volt nehéz megszeretni a szerepet. Sőt, akkoriban állítólag még külsőleg is hasonlítottunk egymásra. A kicsit naiv, szeleburdi természetünk pedig egy az egyben megegyezik. Nekem is voltak gyerekként felixes csínytevéseim!

Melyik volt a legkedvesebb részed a sorozatból?

Azokat az epizódokat szerettem, amikben Felix és Izzy egymásba szeret. Szénási Katával egyébként gyakran alakítottunk szerelmespárt.

Volt még egy sorozat, amiben ezt a fiút szinkronizáltad.

Igen, a Lucas hosszú útja, amit ugyanez a stáb készített. Gus, Felicity és Jasper Dale is szerepelt benne. De nem tudom, azóta mi lehet ezzel a sráccal.

A helyszín mennyire fogott meg Téged?

Amikor először vetítették a Váratlan Utazást, még nem volt ilyen sok lökött amerikai sorozat. Talán csak a Dallas ment azokban az években. Kuriózumnak számított a Váratlan Utazás, és így bennem is mély nyomot hagyott. Talán még az Ausztrál Expressz volt hasonló.

És a Farm, ahol élünk.

Igen, abban is volt egy epizódszerepem. Visszatérve a környezetre: van egy nyaralónk egy eldugott kis Vas megyei faluban, az is hasonló nyugodt vidéki közösség. Összességében büszke vagyok, hogy egy ilyen sorozatban dolgozhattam.

készült: 2002. május