Epizódok értékelése - a sorsolás menete

Érdekességképpen leírom pár mondatban, hogyan történik az adott évadra szavazók közül annak az egy embernek a kiválasztása, aki ajándékot nyer.

Próbáltam átlátható, reprodukálható, de mégis a véletlenen alapuló megoldást készíteni az adott évad nyertesének meghatározására. Végül a következő módszert hoztam össze. Mindenkinek, aki az oldalon regisztrált (és részt vett az értékelésben) a nevén kívül van egy számból álló azonosítója. (Ezt pl. a fórumbeli hozzászólásoknál, a felhasználó nevének linkjében lehet megnézni, a userID= utáni szám az azonosító.) Kiszedem az adatbázisból egy fájlba azon azonosítókat, akikhez tartózó látogatók legalább 7 epizódot értékeltek. Már itt van némi véletlen a rendszerben, mivel nincsenek sorrendbe rakva az azonosítók, az adatbázisból olyan sorrendben jönnek ki, ahogy a látogatók szavaztak, nagyjából össze-vissza. Ezután egy ún. pszeudo-véletlenszám generátoron alapuló algoritmus az értékelés lezárását követő ötöslottó-sorsolás 5 száma alapján első körben 5 azonosítót, azaz 5 látogatót válogat ki a felmérésben és így a nyereménysorsolásban résztvevők közül. Ezután van egy második körös húzás, ekkor a már előválogatott 5 azonosító közül történik a nyertes meghatározása. Ebben a körben a véletlenszám-generátort az ötöslottó 5 számjegyének egymás mellé helyezéséből képzett számmal inicializálom.

A pszeudo-véletlenszám generátor biztosítja azt, hogy a sorosolás eredményei reprodukálhatóak a bemenő paraméterek (a résztvevők listája, és a generátort inicializáló számok) ismeretében, így a sorsoló algoritmus birtokában bárki meggyőződhet róla, hogy a sorsolás tiszta volt, azon minden résztvevő egyenlő eséllyel indult.