A negyedik évad értékelésének elemzése

A beérkezett szavazatok alapján a negyedik évad epizódjainak tetszési indexe a lenti táblázatban látható a helyezésekkel együtt.

helyezésepizódátlagos pontszámszavazatok száma
1.A vacsora4,66177
2.Házimozi4,57181
3.Családi tűzhely4,55176
4.Felicity igazi lovagja4,54179
5.Szívek és virágok4,47178
6.Örökösök és alapítók4,29176
7.A hölgy és a tőr4,15180
8.Családi viszály3,97177
9.Ezek a fiúk3,91174
10.Eltűnések3,78175
11.Vernon-parti incidens3,7174
12.Elhagyatva3,61176
13.Evelyn3,19174

A legtöbb pontot kapta és ezzel a negyedik évadban a legjobb rész lett A vacsora. Az eredmény szokás szerint egybecseng a nemzetközi szavazatokkal. Hasonlóan az előző három évadhoz, itt is ugyanaz az epizód lett az első, mint a nemzetközi felmérésben. A 4,66-os átlag 5-ösnek minősül, meg is érdemli az epizód ezt a pontszámot. A nemzetközi rajongók kicsit többre értékelték, ott 4,73-at kapott, de a magyar rajongóknál is alig marad el ettől.

Második helyen nagy kedvencem tanyázik, ez pedig a Házimozi. Kicsit több pontot is kaphatott volna, sőt, privát vélemény, hogy jobb, mint az első helyezett :), de a maga 4,57 pontjával negyed jeggyel jobban szerepelt, mint a nemzetközi felmérésben, ott ugyanis az epizód a 4,34 ponttal éppen lecsúszott a dobogóról, negyedik lett. Talán többen tudják, hogy ezt a részt Kevin Sullivan a (teljes) sorozat záróepizódjának szánta, aztán végül mégis a folytatás mellett döntöttek, és csináltak még 3 évadot. A Házimozi egyébként Kevin Sullivan egyik kedvenc része is. Meg is érdemli az 5-ös osztályzatot!

A dobogó harmadik fokára a Családi tűzhely című részt szavazták be a magyar rajongók. A 4,55 pontos érték 5-ös osztályzatot jelent. Az epizód mindössze egy századdal lett jobb, mint a negyedik helyen végző Felicity igaz lovagja, amely szintén 5-öst kapott a magyaroktól. A Családi tűzhely az évad utolsó része, szintén egy jól sikerült epizód, nem is értem, a külföldi rajongók miért értékelték mindössze 3,77 pontra... Náluk annyi pont csak a 9. helyhez volt elég. A Felicity udvarlóiról szóló epizód nemzetközileg is az élbolyban van, ott harmadik lett pár századdal kevesebb ponttal.

Még az élbolyban található a Szívek és virágok is. A 4,47 pont erős négyes osztályzat. A nemzetközi porondon picit több ponttal a második helyen végzett. Úgy tűnik az amerikai és kanadai rajongóknak szívügyük Gus és Felicity kapcsolata. :) Nálunk 2 epizód is befurakodott a nezetközi első három közé.

Hatodik helyen, a középmezőnyben található az Örökösök és alapítók című rész. Nemzetközileg is a hatodik hely jutott neki, de ott közel egy tizeddel kevesebb ponttal.

Négy feletti ponttal már csak A hölgy és a tőr rendelkezik. Az AvonleaGuide.com felmérésében az ötödik helyen végzett és több pontot is kapott. Nálunk is szerepelhetett volna jobban a Hetty néniről szóló epizód, szerintem simán jobb, mint a hatodik helyezett.

Erős négyest kaptak a Családi viszály, Ezek a fiúk, Eltűnések, Vernon-parti incidens, Elhagyatva című részek. Nemzetközi viszonylatban is hasonlóan hátulra kerültek. Érdekesség, hogy az Eltűnések lett ott az utolsó 2,83 ponttal, ami gyenge hármasnak számít, míg nálunk ez az epizód egy teljes jeggyel jobbat, 3,78 pontot kapott, amivel a sereghajtók elejére, a tizedik helyre került.

Ezen évad leggyengébb része a magyarok szerint az Evelyn. Hármast kapott, azaz 3,19 pontot. Nemzetközileg is gyengén szerepelt, de az ottani 3,28 pontja megmentette az utolsó helytől. Nem a legjobb epizód, de ebben a részben Alec egy kicsit több szerepet kapott, mint máskor szokott, így az Evelynnek is megvannak a maga értékei. Kicsit méltánytalannak érzem ezt a kevés pontot, az első négy évadból senkinek nem volt ennyire kevés pontja...

Összesen 2297 szavazat érkezett be a 13 részre, ezek összértéke 9442 pont, azaz az évad átlagértéke: 4,11. Ezzel a negyedik évad is jó értékelést kapott, hasonlóan a korábbi évadokhoz. A nemzetközi felméréshez képest a magyarok megint jobbra értékelték az évadot. Több mint kettő tizeddel jobban szeretjük az évad epizódjait, mint a külföldi rajongók. A nemzetközi szavazásban ennél az évadnál is sokkal nagyobb volt az eltérés a legjobb és legrosszabb epizód között, mint magyar szavazáson. A nemzetközi rajongók a rosszabb epizódokat sokkal jobban lepontozták, mint a magyarok. A magyarok a leggyengébb Evelyn epizódra négy tizeddel jobbat adtak, mint a nemzetközi szavazáson az ott értékelő rajongók. Érdekesség még, hogy majdnem kétszer annyian szavaztak nálunk, mint az AvonleaGuide oldalán, ezáltal az értékelés pontosabb is, 1-1 szavazat kevésbé befolyásolja a végeredményt.

Úgy tűnik az AvonleaGuide.com felmérése nincs lezárva, így ott néha változnak az eredmények. Az évadok összesített eredményei is változnak. Ezért lementettem az értékeléskori állapotot és képként vannak belinkelve az eredmények.