Az első évad értékelésének elemzése

Sokan vettek részt az első évad értékelésében. Bár 3-400 szavazatot vártam legalább epizódonként, és ehhez képest csak a 170 körüli voks érkezett, ez is szép szám, köszönet mindenkinek a részvételért! A beérkezett szavazatok alapján az első évad epizódjainak tetszési indexe a lenti táblázatban látható a helyezésével együtt.

helyezésepizódátlagos pontszámszavazatok száma
1.A puding próbája4,65175
2.A jó boszorkány4,31169
3.Kellemes meglepetés4,12171
4.A karantén4,08174
5.Arabella King kék ládikája4,05170
6.Malcolm és a baba3,97172
7.Az utazás elkezdődik3,93168
8.A mesemondó lány rászolgál a nevére3,88172
9.Abigél néni kérője3,87172
10.Megtért lelkek3,83166
11.Felicity fogadása3,8169
12.Duncan életre kel3,76171
13.A jó öreg Lady Lloyd3,64169

Messze a legjobb pontozást és a legtöbb szavazatot kapta A puding próbája című rész. Érdekesség, hogy az AvonleaGuide.com felmérésében (mely a nemzetközi, főleg kanadai és amerikaiak rajongók véleményét tükrözi) is ez az epizód nyert, szinte ugyanennyi ponttal. A 4,65-ös osztályzat gyakorlatilag ötösnek tekinthető.

Erős négyes osztályzattal második helyezett lett A jó boszorkány. Ez nekem meglepetést okozott, szerintem vannak ennél jobb részek is, de ha a magyar rajongók ennyire szeretik, hát szép eredmény a második hely! Az AvonleaGuide.com-on is jól szerepelt ez a rész, de ott csak a negyedik helyre futotta neki.

Harmadik helyen ismét egy meglepetés (szó szerint): a Kellemes meglepetés található. Elképzelhető, hogy a szavazás időzítése torzított kicsit az eredményen, hiszen közvetlenül ezen epizód sugárzása után indult az értékelés, és bár azóta sok idő eltelt, az első 1-2 hétben érkezett 60-70 szavazat befolyásolhatta a végeredményt. Aztán lehet, hogy nem erről van szó, csak egyszerűen ennyire tetszett a magyaroknak. Az AvonleaGuide.com-on ez a történet a mezőny második felében végzett 9. helyezettként.

Négyes osztályzatot kapott még A karantén, az Arabella King kék ládikája és kis biztatással a Malcolm és a baba című epizód, bár ez utóbbi pár századdal 4-es alatt végzett. Ezeket a részeket a külföldi rajongók is hasonlóan szeretik.

Újabb meglepetés, de ezúttal (nekem legalább is) kicsit kellemetlen: a nyitó epizód, ami ráadásul a többinél hosszabb is volt, Az utazás elkezdődik a középmezőnybe, a 7. helyre szorult. Számomra érthetetlen az alulértékelése, ha meg szeretném indokolni, akkor a Kellemes meglepetés helyezésének alapján itt azt lehetne mondani, hogy eme epizód sugárzása óta telt el a legtöbb idő, és talán sokan már nem emlékeztek annyira rá, de lehet, hogy ez is csak belemagyarázás... Az tény, hogy az AvonleaGuide.com-on sokkal több ponttal a második helyzen végzett. A 3,93 azért még nálunk is tekinthető négyesnek.

Hasonló csalódás nekem A mesemondó lány rászolgál a nevére című történet 8. helye. Szerintem aranyos történet emlékezetes jelenettel (Sara és Jasper a mezőn a záró képsorokban), de hát a többség nem így gondolja. Gyenge négyest azért kapott, de többet érdemelt volna.

A Megtért lelkek, Duncan életre kel, A jó öreg Lady Lloyd epizódok nemzetközileg is az évad végén helyezkednek el, sőt Lady Lloyd története külföldön is utolsó helyezett lett, de a nemzetközi rajongótábor sokkal jobban lehúzta. Míg ott erős hármasra értékelték, nálunk stabil 3/4-ed a jutalma. A Duncan életre kel Marilla szereplése miatt szerintem kicsit jobbat érdemelt volna, de ez megint csak privát vélemény.

Elemeztem a látogatók szavazatait látogatónként, illetve ezen szavazatok eloszlását is. Érdekes eredmények jöttek ki, és így már kicsit érthetőbb, hogy miért szerepelt 1-2 epizód a vártnál rosszabbul. Találtam olyan szavazót, aki 13 részből 12-re ötöst adott, egy epizódra viszont egyest. Gyanítom, hogy az illető azt az egy részt nagyon nem szerette, míg a többivel nagyon elégedett volt. Így két szélső értékkel szavazott. Aztán volt olyan látogató is, aki a első évad részeire átlagosan 2,6-os osztályzatot adott, a 13 epizódból 5 kapott nála egyest. Gyanítom, hogy az illetőnek inkább a későbbi részek jönnek be, ami számomra meglepő, de hát nem vagyunk egyformák. Volt olyan értékelő, aki minden részre egységesen ötöst adott. Ez sem az a kifejetten árnyalt értékelés. Gond még az is, hogy relatíve kicsi a minta, 170 szavazat esetében 1-2 szavazat is viszonylag nagy súllyal esik latba, míg 500 vagy 1000 szavazat esetén nem számítana annyit.

Összesen 2218 szavazat érkezett be a 13 részre, ezek összértéke 8856 pont, azaz az évad átlagértéke: 3,99. Ezzel az első évad jó értékelést kapott. A nemzetközi felméréshez képest a magyarok egy tizeddel rosszabbra értékelték az évadot. Érdekesség, hogy a nemzetközi szavazásban sokkal nagyobb volt az eltérés a legjobb és legrosszabb epizód között, mint magyar szavazáson. A nemzetközi rajongók a rosszabb epizódokat sokkal jobban lepontozták, mint a magyarok.

Frissítés! Úgy tűnik az AvonleaGuide.com felmérése nincs lezárva, így ott változnak az eredmények. Az évadok összesített eredményei is változnak. Ezért lementettem az értékeléskori állapotot.